13 януари 2010 г.

ЗОДИИ И ИЗБОР НА ПРОФЕСИЯ извадки от книгата на Линда Гудман "Звездни знаци" продължение

НЕПОДВИЖНИ ЗНАЦИ са: Телец Лъв Скорпион Водолей


Ако Слънчевият ви знак е неподвижен, сте родени да си изкарвате прехраната като ОРГАНИЗАТОРИ на мислите и действията. Никога няма да сте щастливи или да постигнете истинските си цели, ако организацията е предоставена на друг. За да работите с любов, да се осъществите в професията си и да постигнете всичко, произтичащо от това, трябва да сте човекът, безспорно нагърбил се да осигури успеха на фирмата или начинанието, в което участвате, било то ваше или на друг - колкото и да е странно, доста често предпочитате да е на ДРУГ- Напълно щастливи сте само когато, така да се каже, ви е възложена ролята, с която се справяте така добре: на звероукротителя" в астрологичния зоопарк, а Бог ми е свидетел, доста астрологични зоологически градини се нуждаят от „надзирател"!
Именно вие трябва да сте човекът, който прави така, че нещата да стават, който вдъхва страхопочитание и оправя „бакиите" на другите, така че всичко да върви по вода. Оставете кардиналните знаци да командват парада, подвижните - да изпълняват ролята на посредници, вие имате нужда да чувствате, всъщност не, да бъдете непоклатимата скала, върху която всички търсят опора, и да сте обединителен център. Ако се хванете за постоянно с работа, където не носите отговорност за ставащото около вас, нищо чудно да ви сполетят физическа умора, душевно напрежение, емоционална потиснатост, които накрая могат да ви докарат и хронично заболяване.

Представителите на четирите неподвижни знака са родени да носят отговорност за изхода от всяко начинание, с което са се заели. Въпреки това конкретната работа, която отговаря най-пълно на отделните хора, зависи от елемента на техния знак, тоест от това дали те са неподвижни ЗЕМНИ организатори (Телец), неподвижни ОГНЕНИ организатори (Лъв), неподвижни ВОДНИ организатори (Скорпион) или неподвижни ВЪЗДУШНИ организатори (Водолей).


Телец: Ще берете плодовете на своята любов в професионално поприще, отговарящо на неподвижната ви ЗЕМНА природа. Земята е свързана с нещо непоклатимо, стабилно, практично, със здрава основа и огромен потенциал за растеж. Изпитвате потребност да разполагате с всички факти, сетне да ги обмислите спокойно (и често пъти вироглаво!), докато се уверите, че е дошло време въз основа на тях да действате, но след като сте ги претеглили много внимателно. Ще преуспеете във всяко поприще, където имате възможност да обуздавате импулсивното поведение на другите и да градите здрава основа за собственото си бъдеще. Стихията ви е да създавате огромни империи и големи корпорации -Ваши и на другите: в името на това сте готови едва ли не да спите на бюрото си. Ще сте силно потиснати, ако не сте се заели с начинание, което от година на година се разширява все повече, било то банка, селскостопанска ферма или фирма за недвижими имоти... или дори производството на плюшени мечета.

Лъв: Ще берете плодовете на своята любов във всяко поприще или професия, които са в съзвучие с вашата неподвижна ОГНЕНА природа. Огънят е свързан с всичко вълнуващо, нестандартно, дръзко, което е в състояние непрекъснато да ви вдъхновява. Работите ли нещо, което ви връзва ръцете и не позволява да се нагърбите и да организирате всичко, изпречило се пред погледа ви, то ви потиска и както подобава на Лъв, вие ще завиете от мъка. Изпитвате потребност да се изразявате открито, съзидателно и по един или друг начин творчески - а също и да бъдете уважавани и оценявани, инак ще бъдете кръгла нула и за другите, и за себе си. Знаете най-добре как да се справите и за нищо на света не бива да се поставяте в положение, когато от вас се очаква да изпълнявате чужди нареждания. Прави сте в девет от всеки десет случая, това си е самата истина, и пречат ли ви да осъществявате винаги оригиналните си, широкомащабни идеи, ще се чувствате най-нещастният човек на света. За вас е просто задължително да свирите първа цигулка, а когато накрая се утвърдите на поприще, където невероятният ви талант ще бъде оценен и възнаграден по достойнство, ще добиете самочувствие, което ви гарантира огромен успех. Всяка професия, която ви развързва ръцете да постигнете високи резултати, ще задоволи дълбоката ви потребност да бъдете свободни - всъщност да не изневерявате на самия себе си - и да докажете на какво сте способни на хора, неподозиращи колко мъдри сте.

Скорпион: Ще берете плодовете на любовта в професия, съответстваща на неподвижната ви ВОДНА природа. Водата е свързана с всичко дълбинно и всепоглъщащо, което се разгръща, без да усетите, и което е обвито в ореола на тайнственото, отприщващо същински порой във вашето въображение. Каквото и поприще да изберете, имате потребност да получите възможността да стигнете неговите дълбини, да покорите върховете му, да му се отдадете изцяло и да го опознаете от всичките му страни, така че да използвате в бъдеще това познание. Вътрешно сте убедени (независимо дали го съзнавате или не), че познанието е сила, а силата е най-прекият път към успеха. Възползвате ли се от невероятната си способност да „държите всичко под око", човек може да се обзаложи, че фалове няма да има. Нищо не убягва от орловия ви поглед. А ако пропуснете да видите нещо, вие го усещате със силно развитата си прозорливост и интуиция. Родени сте за всяка сфера на дейност, която позволява да изучите силните и слабите й страни и да работите възможно най-дълго сами, та да приложите непоколебимите си критерии за съвършенство. Ще прибегнете до силно развитата си дарба да изследвате всичко, до което се докосвате, защото не ви свърта на едно място, докато не изясните или не решите загадката, проблема или заплетената ситуация. Предпочитате да се осланяте на собствения си подход и никак не обичате някой, пък бил той и началникът ви, да го поставя под въпрос, независимо дали се изявявате като актьор или политик или сте водопроводчик.

Не сте от хората, които прибързано изгарят мостовете зад себе си, защото обикновено умеете да обуздавате бушуващите във вас емоции и силната си воля със съзнанието колко ценни са предпазливостта и практичността (казах „обикновено"!) Ето защо сте в състояние да потискате дълго своето недоволство. Няма да давате воля на чувствата си и отстрани ще изглежда така, сякаш сте се примирили. Но усе¬тите ли, че моментът е подходящ, наберете ли достатъчно 'самочувствие, ще дадете да се разбере недвусмислено, че или ще стане, както вие искате, или ще напуснете. И то завинаги! Между другото, ако шефът на полицията Дейл Симпсън бе роден под знака не на Рибите, а на Козирога или Скорпиона, щеше да си тежи на мястото. Работата в следствието и поли¬цията не са единствените поприща, прилягащи на тези два Слънчеви знака, ала безспорно им пасват като ръкавица. Но един полицейски шеф от зодия Козирог вероятно няма да миряса, докато не стане комисар, а един Скорпион сигурно би използвал работата си в полицията като трамплин към Политиката. Но за разлика от представителите на зодия Риби хората от тези два Слънчеви знака няма да се притеснят, че ще им се налага да гледат сцени на насилие, неизбежно свързани с тази професия. Освен това Козирозите и Скорпионите по-лесно ще налагат съответните наказания на престъпниците, пък и на всички нас, ако сгазим лука.


Водолей: Ще берете плодовете на своята любов в професии, отговарящи на неподвижната ви ВЪЗДУШНА природа. Въздухът е свързан с всичко, което - във вашия случай - е непредсказуемо, нестандартно, неочаквано, променливо... и свързано с интелекта. Държите да ви оставят на спокойствие, докато се съсредоточавате, застанали на главата си, така че после да смаете всички с проблясъците на своята прозорливост и гений. Никога няма да се чувствате щастливи или да преуспеете в професията, която изисква от вас да се съобразявате със строго установено работно време. Да, притежавате невероятна организаторска дарба, но организирате ли нещо, искате то да стане както сте решили вие. От любопитство ще измисляте нов подход едва ли не към всичко, монотонната работа ви изнервя. Все ще ви хрумне нещо оригинално. Тъй като сте общителни, се сприятелявате лесно и ако сте типичен Водолей, обичате хората, ето защо е твърде вероятно да станете много близки с шефа и колегите си. По природа сте обаятелни и широко скроени, затова ще ви е трудно да правите разлика между началници и подчинени. Ще сте по-удовлетворени на поприще, където носите отговорност най-вече пред себе си, тъй като оригиналният ви поглед върху нещата изисква простор и свобода, та да обновите старите методи. Подобно на всички неподвижни знаци, не по¬насяте глупаците и принудят ли ви да изпълнявате нареждания, които според вас са безплодни и ялови, понякога се инатите като магаре на мост: тъкмо затова поне в началото трябва да търсите в работата първо свобода на изказа, а не толкова финансово възнаграждение. Прилягат ви всички поприща, даващи възможност да подреждате приличните на детска мозайка проблеми в цялостна картина, а сетне да ги превръщате в блестящи решения, а също в обедната почивка да играете на топчета с бонбони дропс.

ПОДВИЖНИ ЗНАЦИ са: Близнаци Дева Стрелец Риби

Ако Слънчевият ви знак е подвижен, сте родени да си изкарвате прехраната като ПОСРЕДНИК в мислите и действията. Никога няма да бъдете щастливи, ако сте принуде¬ли да носите отговорност за хаоса наоколо, ако от вас се очаква да седите зад бюрото или през цялото време да стоите на едно място. Ще ви е черен целият свят, ако трябва „да коьмандвате парада" подобно на кардиналните знаци или „да държите всичко под око" като неподвижните знаци. Изпитвате потребност непрекъснато да се движите, да пътувате, да обикаляте и да разнасяте идеи (и идеали) между кардиналните водачи и неподвижните организатори. Ще бъдете щастливи и ако сами сте си господари, стига това да ви дава възможност да огласявате пред другите нови и различни гледища за утвърдени представи, за предпочитане абстрактни и белязани от вдъхновение. За да работите с любов, се нуждаете от пълна свобода, често да сменяте заниманията си, да имате на работното си място предостатъчно време за кафе и дълга обедна почивка, а също да ви възлагат интересни задачи. Всяка професия, обвързваща ви по един или друг начин и налагаща да носите отговорност за действията на другите ще ви навлече физическа умора, стрес и емоционална потис-натост, които могат да доведат и до хронични заболявания. Представителите на четирите подвижни Слънчеви знака са родени да посредничат. Въпреки това конкретната работа, която отговаря най-пълно на вашия дух, зависи от елемента на зодиакалния ви знак, тоест дали сте подвижен ВЪЗДУШЕН посредник (Близнаци), подвижен ЗЕМЕН посредник (Дева), подвижен ОГНЕН посредник (Стрелец) или подвижен ВОДЕН посредник (Риби).

Близнаци: Ще берете плодовете на своята любов в професия, която съответства на подвижната ви ВЪЗДУШНА природа. Въздухът е свързан с всичко непредсказуемо, което дава Възможност да не се заседявате на едно място и отправя предизвикателства към пъргавия ви ум. Макар и да сте непосто¬янни, ще преуспеете едва ли не във всяко поприще, с което се заемете - ще блеснете, независимо дали съставяте нов реч¬ник или просто поредната кръстословица. Ако изберете професионалния бридж или шахмат, ще изпитате известно удовлетворение, но дори и да предпочетете друго поприще, пак Ще играете наум шах със своите колеги, стига, разбира се, да Се задържите достатъчно дълго на това работно място! Подхожда ви професия, позволяваща да разгърнете докрай огромния си потенциал за многообразие, а също даваща възможност на вас и на вашия Близнак (вашето алтер его) да почистите в буквален и преносен смисъл всички прашни кътчета и да отворите широко прозорците, за да влезе свежият въздух на новаторските хрумвания и идеи. Мястото ви е там, където можете да дадете воля на огромното си обаяние и живо въображение и да отпуснете юздите на острия си ум и сладкодумие. В никакъв случай не се хващайте на служба с твърдо установено работно време - ще се чувствате най-нещастният човек. Познавам мъж от зодия Близнаци, който от девет до пет дава консултации в един колеж. Консултациите са му присърце, но виж, никак не му е приятно, че професията му е еднообразна. Въпреки това е решил да поработи там още няколко години, докато излезе в пенсия. (Асцендентът и Луната му са в Рак.) Колкото и да е нещастен, за нищо на света не би изгубил пенсионната осигуровка. Мен ако пита, няма да направи зле, ако остави единия Близнак да дреме зад писалището, а пусне другия да потърси нещо ново и вълнуващо, което да му разнообрази живота.


Дева: Ще берете плодовете на любовта в поприще, което отговаря на подвижната ви ЗЕМНА природа. Земята е свързана с практичното, сигурното, добре обмисленото, което да ви възнагради както подобава. (Последното е особено важно за вас.) Но това в никакъв случай не се покрива със скучните и еднообразни професии. Държите да получите възможност да разчистите безпорядъка около вас с точната си мисъл и изострена проницателност. За вас са поприщата, които само ще спечелят от хладния ви ум и спокойствие, защото вие изпитвате нужда да сте нужни, но които ще ви осигурят и предостатъчно време да се усамотите и да избягате от шумните тълпи. Незаменими сте със способността си да откривате грешки, с дарбата да съзирате пропуски, които не забелязва никой друг. В случай че сте на свободна практика като лекар или адвокат, ще допускате в преценките си по-малко грешки от своите колеги - ако сте например юрист, притежавате гениалната дарба моментално да надушвате пропуските на адвоката на отсрещната страна. Ако ли пък сте лекар, никой няма да оспори диагнозата ви, понеже, да я сложите, сте претеглили няколко пъти и най-дребната подробност на всеки симптом и изследване. Никога няма да изпитате лично удовлетворение и да преуспеете, ако се нагърбите да сте лидер. Пригодени сте да преотстъпите водачеството на другите, докато вие отговаряте за реда. Прибяга ви професия, където способността ви да откривате грешки е безспорно преимущество, а не недостатък, както например при президента Линдън Джонсън, който е роден под знака на Девата (и определено не си е тежал на мястото), когато той бодро-бодро оповестява, че допринася за разрешаването на енергийната криза, като всяка вечер гаси собственоръчно всички крушки в Белия дом. Президентите трябва да са родени под кардинален или неподвижен знаци и в никакъв случай - под подвижен. Джон Кенеди е сред изключенията, които потвърждават правилото. И все пак той безспорно бе ръководел страната като подвижен Посредник.

Стрелец: Ще берете плодовете на любовта в поприще, което съответства на подвижната ви ОГНЕНА природа. Огънят е свързан с всичко вълнуващо, самобитно, донякъде опасно или отправящо предизвикателства във физическия или духовния смисъл на думата. За вас подходящи са професиите, където можете да се изразявате с ентусиазъм и идеализмът ви е оценяван по достойнство. Не ви свърта на едно място. Имате нужда да променяте обстановката поне веднъж годишно, дори не е изключено да сте обмисляли дали да не се присъедините към някой цирк, за да се отървете от скуката и еднообразието. Астролозите казват, че Стрелците излизат в пенсия още преди да са постъпили на първата си работа, преувеличение, което олицетворява потребността ви от промени и неспокойния ви дух. Някои Стрелци напускат бащиния дом едва дванайсет-четиринайсетгодишни, за да преследват своята „невъзможна мечта". Да се надявам, че не се сбъдват всичките ви невъзможни мечти, инак животът за вас ще помръкне. Ще привнесете мъничко магия във всяка професия с известна доза опасност, като се почне от фондовата борса и се стигне до алпинизма. За вас са подходящи поприща, предизвикващи ви да рискувате, да залагате слепешката, та утре да спечелите, професии, където ще бъдете полезни с несекващия си оптимизъм, вдъхновение и идеализъм, включително спортът, религията (към която открай време проявявате интерес) и космическите изследвания, но не само те - всички професии, където можете да изстрелвате на воля свистящите стрели на истината. На работното място, където си окачвате шапката и шлифера временно, между две отпуски, трябва да царят ведра атмосфера и свободомислие, откритост и искреност, а колегите ви трябва да са сърдечни. Не понасяте мижитурките, но ако случайно ви уволнят, понеже сте нарекли така шефа си право в очите, не се косете -моментално ще ви назначат на друга работа. Кой ще откаже на този весел любвеобилен симпатяга, Стрелеца? Честни сте до безобразие - вече ви чувам как мърморите, че честността не може да бъде безобразна. Зависи доколко груби сте в искреността си. Нали знаете, хората са чувствителни! Работодателите (а дори и колегите) не обичат някой да им казва без заобикалки: „Изглеждаш чудесно, нищо че носът ти е гърбав." Хайде по-кротко с откровениченето, чухте ли?

Риби: Ще берете плодовете на любовта в професия, отговаряща на подвижната ви ВОДНА природа. Водата е свързана с всичко, което се движи и е многопластово, донякъде загадъчно и гъвкаво. От вас ще стане страхотен репортер по горещи теми в „Ню Йорк Таймс", а също свещеник, който както никой друг умее да изслушва изповеди, психиатър, психолог или специалист по проблемни бракове.Хората при всички положения ще ви надуват главата с проблемите си, защо поне да не си плащат за това - не ви тласкам към сметкаджийство, просто ви приканям да проявите здрав разум, защото хората, дошли при вас, винаги ще извлекат огромна полза, а парите, които ще им вземете, ще са им напълно по джоба, при това няма да са пропилени. Ала каквито сте по характер, вероятно ще забравяте да си плащате сметките, ето защо имате нужда от добър счетоводител или икономически директор. Но като теглим чертата, вероятно е за предпочитане просто да изслушвате безплатно дошлите при вас за съвет, та после да не изпитвате угризения на съвестта, и да си изкарвате прехраната на поприще, където има остра нужда от изключителната ви прозорливост и невероятна способност да разбулвате загадки. Дори това да е науката. Айнщайн, ако не знаете, е зодия Риби. Той привнесе в математиката Нептуновата си проницателност и нестандартно мислене и наложи съвсем нови, изключително интересни представи за времето и пространството. Рибите обичат да плуват във водите на творчеството и съзиданието, където се чувстват у дома си, и все пак повечко от тях би трябвало да се гмурнат в океана на науката, където има належаща нужда От тяхното Нептуново шесто чувство, отворено трето око и вродена интуиция, та най-сетне да бъде сключен дългоочакваният утопичен брак между наука и мистицизъм. Ако тези годеници продължават да се дърпат и не се венчаят в скоро време, така че техника и езотерична мъдрост да станат едно цяло, може да стане и твърде късно за брака, а и младоженците няма да има къде да прекарат медения си месец, ако разбирате какво имам предвид, в което не се и съмнявам, в случай че сте от Рибите, надарени с паранормални способности.


Не изгаряте от желание да командвате парада, освен ако не сте от редките представители на Слънчевия знак на Рибите, наподобяващи акули, и сте най-щастливи, успеете ли да помогнете на другите да открият себе си. Благият ви характер и тънко чувство за хумор са предимство, с каквото и да се заемете. Ще имате повече възможности да преуспеете, ако изберете професия, където да развиете невероятната си способност да мечтаете и да осъществявате мечтите си. Ще се чувствате удовлетворени, ако се посветите на поприще, където да проявите рядката си способност да изслушвате състрадателно другите и да подхранвате въображението си. И деца, и възрастни моментално усещат, че истински милеете за тях; самото ви присъствие има целебно въздействие, независимо дали работите с любов в болница или в парник. Растенията усещат кой ги обича!

Излишно е да изброявам конкретните професии, занаяти и поприща, подходящи за представителите на отделните Слънчеви знаци, защото това само по себе си не е от значение. Важното е работата да приляга на вашия характер. Все едно е дали хората от кардиналните знаци (Овен, Рак, Везни и Козирог) работят в пожарната или в рекламна агенция, стига да са шефове на пожарникарите и на рекламните агенти (или в най-лошия случай да оглавяват счетоводството). Без значение е дали представителите на неподвижните знаци (Телец, Лъв, Скорпион, Водолей) се водят на щат в цветарски магазин или в мандра, достатъчно е да организират производството и да им е възложена отговорността за него. Не е важно дали хората с подвижни знаци (Близнаци, Дева, Стрелец, Риби) са избрали писателското поприще, правото или голямата политика, стига в работното си време да посредничат и да общуват с всички, но без да ги ръководят или да носят отговорност за ставащото. От човек със зодия Дева ще стане великолепен писател, чиито творби няма да се нуждаят от почти никакво редактиране, но той не бива никога да се опитва да ръководи издателство. Представителите на слънчевия знак Дева ще се наложат като добросъвестни и преуспели адвокати, но ще се чувстват неуютно, накарат ли ги да оглавят Адвокатското сдружение. Така например президентът Линдън Джонсън - зодия Дева, обира овациите като водач на мнозинството в Сената (когато посредничи между другите сенатори и правителството), но е подложен на ожесточена критика, когато се опитва да ръководи държавата. Следвайте пътя, начертан от Слънчевия ви знак. Ако сте Лъв, няма нищо лошо в това да сте фермер, но внимавайте фермата да е ваша, а освен това и много голяма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви се говори, тук е мястото! Можете да си останете Анонимни, няма проблем!