15 декември 2009 г.

Какво да правиш когато....

Какво да правиш, когато всичко е срещу теб


Притча

Историята е написана за жените, които са слаби, крехки създания – някои от тях са толкова слаби и крехки, че мъжете се страхуват да не се счупят, а се оказват по-силните. Има жени, които като кафето може да променят обстоятелствата, защото са позитивни, градивни и добри в това, което правят.
Млада девойка отива при възрастния си баща и споделя:

- Татко, уморена съм, толкова е тежък животът, само проблеми и трудности. През цялото време плувам срещу течението, нямам повече сили … Какво да правя?

Бащата вместо да отговори поставил на печката три еднакви купи с вода, в едната сложил морков, в другата – яйце, а в третата сложил смляно кафе. След малко време той извадил от водата моркова и яйцето и налял чаша кафе.

- Какво се е променило – попитал бащата дъщеря си.

- Морковът и яйцето са се сварили и си ми налял чаша кафе – отговорила дъщерята.

- Не, дъще моя, това е само повърхностен поглед върху нещата. Погледни – твърдият морков се е сварил в горещата вода, станал е мек. Чупливото и течно яйце е станало твърдо. Вънщно те не са се променили, само са променили своята структура под въздействието на едно и също неблагоприятно обстоятелство – горещата вода. Така е и с хората - силните на външен вид могат да се огънат и да станат слаби, когато нежните и чупливи могат да станат по-силни и твърди …

- А кафето? – попитало момичето.

- О, кафето! Това е най-интересното. Зърната кафе напълно са се разтворили в същата тази неблагоприятна външна среда – горещата вода и са я променили. Превърнали са горещата вода във великолепна напитка – гореща, силна, ароматна, ободряваща.

Има особен вид хора, които не се променят от силата на външните обстоятеслтва, те променят самите външни обстоятеслтва и ги превръщат в нещо ново и прекрасно, като изличат полза и познание от ситуацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви се говори, тук е мястото! Можете да си останете Анонимни, няма проблем!