11 май 2010 г.

Мисъл за мисленето

Обозначения на Technorati: ,,,,,



Цялата философия на живота, която съвременните гурута проповядват, е казана и записана близо 500 год. преди Христа. Нито една нова мисъл не е родена и оцеляла на проверката на времето от тогава. Какво означава това? Че човечеството е зациклило? Че човечеството най-накрая започна да се осъзнава? Че човекът най-накрая проумя, че истината е проста - не сложна. Че няма смисъл да трупаш интелектуална шлака върху прости,  но верни истини с цел да се роди нещо ново - не това е пътят към новото.

Скоро нито една нова идея, философия или мисъл не е родена. Всичко е продукт на извъртане, украсявана, добавяне, изкривяване, трупане на нови думи и термини, разтягане на локуми с цел да изглеждаме по-умни и осъвременени...В дъното на всички глупости,  с които е залят световният информационен канал, стоят думи и истини родени 500 год. пр. н.е....
Хранете се здравословно!
Мислете позитивно!
Назад към природата!
Всеки човек е уникален!
Всичко живо е свързано!
Бъдете добри!
Помагайте на другите!
Защитавайте животните!
Спрете убийството на планетата, на хората, на животните и тн....
Цитират се Конфуций, Лао Дзъ, Паоло Коелю, разни-разнообразни йоги, рейки, индийски и прочие системи...Инки, Маи, "Водата помни", филми като "Аватар" печелят  "Оскар"...
Всеки втори е психолог. Всеки втори прави нещо здравословно и модерно, всеки първи се опитва да се хипнотизира с позитивно мислене.
Всичко това е много хубаво. Хубаво е, че се досетихме. Хубаво е , че си спомнихме. Наистина е хубаво.
Дайте сега да родим нещо ново. Нова идея. Нова философия, която да оцелее. Нов път, по който да тръгнем. Нова цивилизация, която да спре да следва стари шаблони, доказали своя провал.
Мисля, че се нуждаем от революция. Ментална, органична, някаква. Прекалено дълго тъпчем на едно място. Време е да "прогледнем". Време е да оставим на страна егото си и състезанието  "Кой е по-по-най успял и позитивен вегетарианец?"  и да събудим онази, неизползвана до сега, огромна част от мозъка си, за да сътворим нещо наистина ново.
Спокойствието е благодат. Но истината стара колкото светът е, че всичко ново е родено от хаоса.
И не ме разбирайте погрешно. Не говоря за война или масово дрогиране с психотропни, говоря може би за това : Бъди като водата- най-мекото побеждава най-твърдото.-Лао Дзъ.
Говоря да му предадем нов смисъл или поне да го осъзнаем, а не само да го цитираме като папагали. Говоря не да разбираме, а да осъзнаваме.
Осъзнаването не се учи. Осъзнаването не се разбира. Осъзнаването никой психолог няма да ни го даде. Яденето само на Еко продукти, ходенето на йога 3 пъти седмично, здравословният сън и гледането на котки, няма да доведе до нищо повече от масово затлъстяване. Реколта "Чернобил" е доказателството.  Последният  здрав и красив Homo sapiens. Всичко следващо прилича на хипопотами.
Осъзнаването... Трудно, но не и невъзможно. 
Ето един цитат от Форест Гъмп:
"Човек се нуждае от много малко пари, колкото да е сит и обут. Всички останали пари са му за да се перчи с тях пред другите"
Можем да започнем от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ви се говори, тук е мястото! Можете да си останете Анонимни, няма проблем!